Kuidas oli esimene pall korvpalli mängimiseks

Kuidas oli esimene pall korvpalli mängimiseks

Korvpall on üks populaarsemaid spordialasid maailmas, miljonid inimesed mängivad ja vaatavad igal aastal. Kuid kas olete kunagi mõelnud, kuidas oli esimest palli korvpalli mängis? Selles artiklis uurime korvpallipalli ajalugu ja kuidas see on aastate jooksul arenenud.

korvpalli päritolu

Korvpalli leiutas 1891. aastal Kanada kehalise kasvatuse professor James Naismith. Sel ajal otsis Naismith talvel oma õpilastele füüsilist tegevust, kui välitegevused olid piiratud. Ta lõi mängu, mis hõlmas palli viskamist riputatud korvi kõrgele.

Alguses mängiti mängu jalgpallipalliga, kuid varsti oli ilmne, et heledam ja hõlpsam hoidmine oleks sobivam. Siis loodi esimene korvpallipall.

Esimene korvpallipall

Esimene korvpallipall oli valmistatud pruunist nahast ja sellel oli jalgpallipalliga sarnane vorm. Tal oli sisemine õhukamber, et end vormis hoida, ja ta oli käsitsi. Pall oli ümbermõõt umbes 78 sentimeetrit ja kaalus umbes 600 grammi.

Ehkki esimene korvpall oli kergem kui jalgpallipall, oli see tänapäevaste korvpallipallidega võrreldes siiski üsna raske. Lisaks muutis palli valmistamisel kasutatud nahast niisketes tingimustes visata vähem vastupidavaks ja kalduvamaks vett imamiseks.

korvpallipalli areng

Aastate jooksul on korvpall läbi teinud mitmeid muudatusi ja arengut. 1937. aastal tutvustati esimest kummist korvpallipalli. See pall oli kergem, vastupidavam ja vähem tõenäoline, et vett imab, muutes selle erinevates ilmastikutingimustes sobivamaks.

1950ndatel asendati kummist korvpallipall sünteetilise nahast korvpallipalliga. Sellel pallil oli kleepuvam pind, mis hõlbustas mängu ajal palli juhtimist ja käitlemist.

Praegu on korvpallipallid valmistatud sünteetilistest materjalidest nagu kumm või sünteetiline nahk. Need on mõeldud klammerdumispinnaga ja hea vastupidavusega, mis võimaldab mängijatel palli visata ja tilkudes paremini kontrolli ja täpsust.

Järeldus

Esimene korvpalli mängimiseks kasutatud pall oli valmistatud pruunist nahast ja sellel oli sarnane jalgpallipalli vorm. Aastate jooksul on korvpall läbi teinud mitmeid muudatusi ja arengut, muutudes kergemaks, vastupidavaks ja järgijaks. Tänapäeval on korvpallipallid valmistatud sünteetilistest materjalidest ja on loodud mängijatele parema kontrolli ja täpsuse tagamiseks.

Scroll to Top