Kuidas tuvastada emakavähi sümptomeid

Kuidas tuvastada emakavähk: sümptomid, diagnoosimine ja ennetamine

emakavähk, tuntud ka kui emakakaelavähk, on haigus, mis mõjutab tuhandeid naisi kogu maailmas. Günekoloogilise tervise tagamiseks on oluline teada sümptomeid, teha varajast diagnoosimist ja kasutada ennetusmeetmeid.

emakavähi sümptomid

emakavähi sümptomid võivad naiselt erineda, kuid on oluline olla teadlik keha muutusest. Mõned levinumad sümptomid hõlmavad:

  • ebanormaalne tupe verejooks: veritsus väljaspool menstruatsiooni perioodi pärast vahekorda või menopausi.
  • Ebanormaalne tupe eritis: Etendus tugeva lõhnaga, tavapärasest erineva värviga või vere olemasolu.
  • Valu vahekorra ajal: valu või ebamugavustunne seksuaalse toimingu ajal.
  • vaagnavalu: püsiv valu vaagnapiirkonnas.

Oluline on märkida, et neid sümptomeid võivad põhjustada muud tervislikud seisundid, kuid asjakohase hinnangu tegemiseks on oluline konsulteerida.

emakavähi diagnoosimine

Emakavähi diagnoosimine toimub günekoloogiliste uuringute kaudu, näiteks PAP -i ja kolposkoopia. Papanicolau on rutiinne eksam, mis võimaldab meil tuvastada emakakaela rakkudes muutusi, samas kui kolposkoopia on üksikasjalikum eksam, mis kasutab emakakaela vaatamiseks kolposkoopi.

Lisaks nendele eksamitele võib arst emakavähi diagnoosi kinnitamiseks taotleda muid täiendavaid eksameid, näiteks biopsia.

emakavähi ennetamine

emakavähi ennetamine on võimalik HPV vaktsineerimise kaudu, mis on üks peamisi haiguste arengu riskifaktoreid. Lisaks on oluline regulaarselt läbi viia günekoloogilisi eksameid, näiteks pap -määrdumist, ja võtta kasutusele tervislikud harjumused, näiteks suitsetamine ja tasakaalustatud toitumine.

Oluline on meeles pidada, et emakavähi varajane avastamine suurendab õnnestumisvõimalusi haiguse ravis ja raviks. Seetõttu on oluline olla teadlik sümptomitest ja regulaarselt ennetavaid eksameid teha.

Viited:

  • Ameerika vähiühing