Kuidas on keemiaravi

Kuidas on keemiaravi

Keemiaravi on vähi vastu võitlemiseks mõeldud ravi. See koosneb ravimite manustamisest, mille eesmärk on hävitada vähirakud või vältida nende kasvu.

Kuidas keemiaravi töötab

Keemiaravi võib manustada erineval viisil, suukaudse, intravenoosse, intramuskulaarse või isegi aktuaalsena. Keemiaravis kasutatavaid ravimeid nimetatakse kemoterapeutiliseks või antineoplastiliseks.

Need ravimid toimivad kehas erineval viisil ja võivad häirida rakkude jagunemist, pärssida uute veresoonte moodustumist, mis toidavad kasvajat või stimuleerivad isegi immuunsussüsteemi vähirakkude vastu võitlemiseks.

Keemiaravi kõrvaltoimed

Keemiaravi võib põhjustada mitmeid kõrvaltoimeid, mis varieeruvad vastavalt kasutatud ravimi tüübile ja iga patsiendi tundlikkusele. Mõned kõige levinumad kõrvaltoimed on:

  • iiveldus ja oksendamine
  • juuste väljalangemine
  • väsimus
  • Naha ja küünte muutused
  • muutused immuunsussüsteemis
  • Oluline on märkida, et kõigil patsientidel pole samu kõrvaltoimeid ning on olemas ravimeid ja ravimeetodeid, mis aitavad neid minimeerida.

    keemiaravi ja muud ravimeetodid

    Keemiaravi saab kasutada ainulaadse ravina või koos teiste ravimeetoditega, näiteks operatsioon ja kiiritusravi. Kõige sobivama ravi valik sõltub vähi tüübist, haiguse staadiumist ja iga patsiendi individuaalsetest omadustest.

    Lisaks saab keemiaravi kasutada ka palliatiivse ravi, st sümptomite leevendamiseks ja patsiendi elukvaliteedi parandamiseks, kui paranemine pole enam võimalik.

    Järeldus

    Keemiaravi on oluline ravi vähi vastu võitlemisel. Vaatamata kõrvaltoimetele on selle eesmärk vähirakud kõrvaldada ja patsientidele paremat elukvaliteeti pakkuda. On oluline, et raviga kaasneks spetsialiseeritud meditsiinimeeskond, kes hindab iga juhtumit eraldi ja pakub kogu protsessi vältel vajalikku tuge.

    Scroll to Top