Kuidas arvutada vedelik kasum

Kuidas arvutada puhaskasumit

puhastulu on iga ettevõtte jaoks oluline finantsnäitaja, kuna see näitab operatsioonide lõpptulemust pärast kõigi kulude ja maksude mahaarvamist. See on mõõdik, mis kajastab ettevõtte tõhusust ja kasumlikkust.

Valem puhaskasumi arvutamiseks

Puhaskasumi arvutamise põhivalem on järgmine:

puhaskasum = kogutulu – kulud ja kulud – maksud

Selle valemi iga komponendi paremaks mõistmiseks analüüsime eraldi:

kogutulu

Kogutulu on ettevõtte pakutav müügi- või teenuste koguväärtus. Oluline on arvestada ainult peamiste äritegevuste tuludelt, välja arvatud mitteoperatiivsed tulud, näiteks investeeringute kasv.

kulud ja kulud

Kulud ja kulud on kõik vajalikud kulud ettevõtte toodete või teenuste tootmiseks või pakkumiseks. See hõlmab muu hulgas tooraine, tööjõu, üüri, energia kulusid. Oluline on arvestada kõiki kulusid ja kulusid, nii fikseeritud kui ka muutujaid.

maksud

Maksud on maksud, mida ettevõte peab oma tegevuse eest maksma. See hõlmab muu hulgas müüki, tulumaksu, sotsiaalseid sissemakseid. Oluline on arvestada kõigi ettevõtte tulude ja kasumi maksudega.

Näide netotulu arvutamisest

Oletame, et ettevõtte kogutulu oli viimase aasta jooksul 100 000 dollarit. Selle kulud ja kulud olid kokku 60 000,00 dollarit ja maksud olid 10 000,00 dollarit. Puhaskasumi arvutamiseks rakendage lihtsalt valemit:

puhaskasum = 100 000 dollarit – 60 000 dollarit – 10 000,00 dollarit

puhaskasum = 30 000,00 dollarit

Selles näites oli ettevõtte puhastulu 30 000,00 dollarit.

puhastulu tähtsus

Puhaskasum on ettevõtte finantstervise hindamise põhimõõdik. See näitab, kas ettevõte teenib kasumit või kahjumit ja milline on selle kasumlikkus. Lisaks kasutatakse puhastulu ka muude finantsnäitajate, näiteks netomarginaali ja investeeringutasuvuse arvutamiseks.

Oluline on meeles pidada, et puhastulu ei tohiks analüüsida eraldatult, vaid koos muude näitajate ja finantsteabega. Seda tuleks võrrelda varasemate perioodide puhastulu, sama sektori ettevõtete puhastulu ja ettevõtte seatud eesmärkidega.

Lühidalt öeldes on puhaskasum iga ettevõtte finantsjuhtimise oluline mõõdik. Strateegiliste otsuste tegemisel ja äriedu tagamiseks on kriitilise tähtsusega teadmine, kuidas seda õigesti arvutada ja oma tulemusi tõlgendada.

Scroll to Top