Kuidas silmaproovi tehakse

Kuidas on väike silmade test

Silmade test, mida tuntakse ka kui Red Reflexi testi, on lihtne ja valutu eksam, mille eesmärk on tuvastada võimalikud nägemisprobleemid imikutel ja väikelastel. See test on silmahaiguste, näiteks strabismuse ja kaasasündinud katarakti varajase diagnoosimise jaoks ülioluline.

Miks on oluline teha silmatesti?

Silmade test on oluline, kuna paljusid silmahaigusi saab edukalt ravida, kui neil diagnoositakse varakult. Lisaks on nägemine laste kognitiivse ja motoorse arengu jaoks hädavajalik, seetõttu on oluline tagada, et neil oleks tervislik vaade juba varakult.

Kuidas tehakse silmatesti?

Silmaproov teeb tervishoiutöötaja, näiteks silmaarst või lastearst. Eksam on kiire ja mitte invasiivne, seda tehakse tavaliselt lapse elu algusaegadel või rutiinsete konsultatsioonide ajal esimestel elukuudel.

Professionaal kasutab seadet nimega Ophthalmoskoop, mis annab lapse silmade poole pehme valguse. See valgus peegeldab võrkkesta ja tekitab punase refleksi, mida professionaal jälgib. Kui punases refleksis on muutusi, võib see näidata mõnda silmaprobleemi.

Milliseid probleeme saab silmaproov tuvastada?

Silmaproov suudab tuvastada mitmesuguseid silmaprobleeme, näiteks:

  • Strabismus: silmade valesti joondamine;
  • Kaasasündinud katarakt: läätse läbipaistmatus;
  • Kaasasündinud glaukoom: suurenenud silmasisene rõhk;
  • Retinoblastoom: võrkkesta kasvaja;
  • sarvkesta haigused;
  • murdumisprobleemid nagu müoopia, hüperoopia ja astigmatism.
  • Millal on soovitatav teha silmatesti?

    Silmade test on soovitatav kõigile vastsündinutele ja seda tuleks lapsepõlves perioodiliselt korrata. Lisaks on oluline olla teadlik hoiatusmärkidest, näiteks näiv strabismus, liigne rebenemine, fotofoobia (valgustundlikkus) ja visuaalsed raskused.

    On oluline, et vanemad oleksid teadlikud oma laste silma tervisest ja teostaksid regulaarselt silmatesti. Probleemi tuvastamisel võib tervishoiutöötaja viidata nõuetekohasele ravile, tagades sellega lapse tervisliku ülevaate ja õige arengu.

    Scroll to Top