Kuidas teha kontoplaani

Kuidas koostada kontoplaani

Mis on kontoplaan?

Kontoplaan on organiseeritud struktuur, mis loetleb kõik ettevõtte kasutatud raamatupidamise kontod. See on oluline finantstehingute registreerimiseks ja kontrollimiseks ning annab selge ülevaate ettevõtte majanduslikust olukorrast.

Miks on oluline omada kontoplaani?

Hea struktureeritud kontoplaani omamine on tõhusa finantsjuhtimise jaoks kriitilise tähtsusega. See hõlbustab tehingute registreerimist ja analüüsi, aitab koostada raamatupidamisaruandeid ja aidata strateegiliste otsuste tegemisel.

samm -sammult kontoplaani loomiseks

  • Määratlege põhikategooriad: Alustage kasutatavate kontode põhikategooriate väljaselgitamisega, näiteks varad, kohustused, sissetulek ja kulud.
  • Üksikasjalikud alamkategooriad: igas kategoorias looge täpsemad alamkategooriad. Näiteks kulude kategoorias võivad teil olla muu hulgas alamkategooriad nagu tegevuskulud, personalikulud, rahalised kulud.
  • Määrake koodid: määrake iga konto jaoks numbrilised või tähtnumbrilised koodid, et hõlbustada organisatsiooni ja otsida teavet.
  • Koostage klassifitseerimise kriteeriumid: määratlege selged kriteeriumid iga konto klassifitseerimiseks, võttes arvesse selle olemust ja funktsiooni ettevõttes.
  • Kontode plaan: registreerige kõik kontod ja nende omadused ametlikus dokumendis, mis on viitena kogu raamatupidamismeeskonnale.
  • põhikontoplaani näide


    kategooria
    alamkategooria
    kood


    aktiivne box 1.1.1

    aktiivne pangad 1.1.2

    kohustused tarnijad 2.1.1

    retseptid müük 3.1.1

    kulud tegevuskulud 4.1.1


    Järeldus

    Kontoplaan on ettevõtte organisatsiooni ja finantskontrolli oluline tööriist. Järgides ülalnimetatud samme, on võimalik luua ärivajaduste jaoks sobiv raamatupidamiskava. Ärge unustage kontode kava regulaarselt üle vaadata ja värskendada, kuna ettevõte kasvab ja vaja on uusi kontosid.

    Scroll to Top