Kuidas teada saada, kuidas põlveliigendit murda

Kuidas teada saada, kas ma murdsin põlveliigese

Põlvevigastused on tavalised, eriti suure mõjuga füüsiliste tegevuste korral. Üks kõige kardetavamaid kahjustusi on põlveliigese lagunemine, mis võib põhjustada intensiivset valu ja piirata liikuvust. Selles artiklis arutame põlveliigese võimaliku lagunemise peamisi märke ja sümptomeid.

märgid ja sümptomid

Kui toimub põlveliigese rebend, on tavaline tunda vigastuse ajal ägedat ja intensiivset valu. Lisaks võivad muud märgid ja sümptomid sisaldada:

  • Turse: põlv võib piirkonnas vedeliku kogunemise tõttu paistes olla.
  • Ebastabiilsus: tunne, et põlv on “lahti” või liikumiste tegemisel ebastabiilne.
  • coblebless: klõps võib tekkida vigastuse ajal või põlve liikudes.
  • Kõndimisraskused: valu ja ebastabiilsus võivad kõndimist raskendada.

diagnoosimine ja ravi

Kui kahtlustate, et olete põlveliigese murdnud, on oluline otsida ortopeediale spetsialiseerunud arsti. Diagnoosi tehakse tavaliselt kliiniliste ja pildieksamite kaudu, näiteks magnetresonantstomograafia.

Põlveliigese purunemise ravi võib sõltuvalt kahjustuse raskusest erineda. Kergematel juhtudel võib näidata ravimite kasutamist valu ja põletiku leevendamiseks, samuti füsioteraapiat põlve ümbritsevate lihaste tugevdamiseks. Raskematel juhtudel võib ligamendi taastamiseks olla vajalik operatsioon.

ennetamine

Ehkki põlvevigastusi pole alati võimalik vältida, võivad mõned meetmed vähendada ligamendi purunemise riski. Nende hulgas:

  • kuumutamine: teostage enne intensiivset füüsilist aktiivsust korralikult kuumutamine.
  • Lihaste tugevdamine: Hoidke lihaseid tugeva ja tasakaalustatud põlve ümber.
  • Kaitseseadmete kasutamine: Kasutage põlvepuu või muid kaitseseadmeid kõrge riskiga tegevuste ajal.
  • Vältige äkilisi liikumisi: Vältige liikumisi, mis panevad põlve riskiolukordadesse nagu liigsed keerdkäigud.

Lühidalt öeldes on põlveliigese purunemine tõsine vigastus, mis võib põhjustada liikuvuse valu ja piiranguid. Kui kahtlustate, et olete ligamendi murdnud, on oluline taotleda meditsiinilisi nõuandeid täpseks diagnoosimiseks ja nõuetekohaseks raviks.

Scroll to Top