Kuidas on kõrv sees

Kuidas on kõrv sees

Kõrv on keeruline ja põnev organ, vastutab meie kuulmise ja tasakaalu eest. See jaguneb kolmeks peamiseks osaks: välimine kõrva, keskkõrv ja sisekõrv.

välimine kõrva

Väline kõrv on kõrva nähtav osa, mis koosneb kõrvast ja kõrvakanalist. Kõrv moodustab välimi, keskkõrva ja sisekõrva. Väline kõrv on see osa, mida me näeme, koostatud kõrva ja kõrvakanal. Keskmine kõrv on õhuga täidetud õõnsus, mis sisaldab kõrva ossikleid, mis on kolm väikest luud, mis vastutavad kuulmekile heli sisekõrva edastamise eest. Kõrvakanal on kitsas toru, mis viib keskkonna heli kuulmekile.

keskkõrva

Keskkõrva on õhku täis õhku, mis asub kuulmekile taga. See sisaldab kõrva ossikleid, milleks on haamer, alasi ja segamine. Need ossiklid vastutavad heli võimendamise ja kuulmekile sisekõrva edastamise eest. Lisaks on keskmisel kõrval ka kuulmissuba, mis vastutab õhurõhu võrdsustamise eest keskkõrva ja väliskeskkonna vahel.

sisekõrva

Sisekõrv on kõrva sisemine osa ja vastutab heli muutmise eest ajule saadetavateks elektrilisteks impulssideks. Selle koosseisus on Coclea, mis vastutab kuulmise eest, ja poolringikujulised kanalid, mis vastutavad tasakaalu eest. Coclea on tigukujuline struktuur, mis sisaldab juukserakke, mis vastutavad heli vibratsiooni tuvastamise ja nende elektriliste impulsside muundamise eest. Poolringikujulised kanalid vastutavad pea liikumise tuvastamise ja ajule teabe saatmise eest tasakaalu säilitamiseks.

Kõrva uudishimu

Kõrv on uskumatu organ, täis uudishimu. Näiteks kas teadsite, et sisekõrva täidab vedelik nimega endolinfa? See vedelik on hädavajalik heli ülekandmiseks elektrilisteks impulssideks. Lisaks vastutab sisekõrv ka meie võime tuvastada gravitatsiooni ja säilitada tasakaalu.

Veel üks huvitav uudishimu on see, et keskkõrva on inimkeha üks väikseimaid luukonstruktsioone, the Stirrup. Sellel ossicle’il on riisiravi ja vastutab kuulmekile helivibratsioonide edastamise eest kohleale.

Lühidalt öeldes on kõrv keeruline ja põnev struktuur, mis vastutab meie kuulmise ja tasakaalu eest. Koosneb välimisest kõrvast, keskkõrvast ja sisekõrvast, iga osa mängib kuulmisprotsessis võtmerolli. Oluline on hoolitseda kuulde tervise eest ja pöörduda muudatuste või sümptomite korral eriarstile.

Scroll to Top