Kuidas lendab

Kuidas loputada: uurige lennu saladusi

Lendamine on inimkonna üks suurimaid soove. Algusest peale on inimene alati unistanud raskusjõu vaidlustamisest ja taeva ärakasutamisest. Selles artiklis uurime erinevaid lennuga seotud elemente ja saame teada, kuidas elusolendid ja masinad lendavad.

lennupõhimõtted

Et mõista, kuidas miski lendab, on vaja teada lennu aluspõhimõtteid. Õhus liikuval objektil tegutseb neli peamist jõudu: tugi, lohistamine, kaal ja tõukejõud.

tarne

Tugi on jõud, mis toimib liikumise suunaga risti. Just see võimaldab objektil õhus püsida. Elavates olendites, näiteks linde ja putukaid, tekitavad tugi tiibad, millel on aerodünaamiline kuju ja tekitavad ülemise ja põhja vahel rõhu erinevuse.

uudishimu: Kas teadsite, et Albatroz on tiib lind, mille mõõtmed on kuni 3,5 meetrit?

draging

lohistamine on takistus, mis õhk liikub liikuval objektil. Selle põhjuseks on hõõrdumine objekti ja õhu vahel. Tõmbe vähendamiseks on oluline, et objektil oleks aerodünaamiline kuju ja sile pind.

kaal

kaal on jõud, mis tõmbab objekti maapinna poole. Selle põhjuseks on maa gravitatsiooniline külgetõmme. Et objekt saaks lennata, peab tugi olema suurem kui kaal.

emPring

Tõus on jõud, mis eseme edasi ajab. Lennukites genereerivad tõukejõu mootorid, mis suruvad õhku tagasi ja suurendavad sellest tulenevalt lennukit edasi.

Kuidas elavad olendid lendavad?

Elavad olendid on välja töötanud erinevad lendamise strateegiad. Näiteks lindudel on tiibu kiiresti peksmas, tugiteenuste ja tõukejõudude tekitamisel. Putukatel on jäigad tiivad, mis tabavad kõrgsagedust, võimaldades neid õhus säilitada.

uudishimu: Kas teadsite, et kolibri on ainus lind, kes on võimeline tagasi lendama?

Kuidas masinad lendavad?

Lendamismasinad, näiteks lennukid ja helikopterid, kasutavad lendamise põhimõtteid, mis on sarnased elavate olenditega. Lennukite puhul on tiibadel aerodünaamiline kuju, mis tekitab tuge. Lisaks tekitavad mootorid lennukit suurendamiseks vajaliku tõukejõu.

  • lennuk
  • Helikopter
  • Droon
  • lendamismasina tüüp
    lennupõhimõte


    lennuk tiivad loovad tuge ja mootorid tekitavad tõukejõudu

    helikopter rootorite tekitavad tuge ja tõukejõudu

    droon propellerid genereerivad tuge ja tõukejõudu


    Järeldus

    Lendamine on uskumatu feat, mis on sajandeid lummanud inimlikkust. Kas lindude või lendamismasinate tiibade kaudu on lend inim leidlikkuse saavutamiseks. Loodame, et see artikkel on aidanud mõned lennu taga olevad saladused lahti harutada.

    viited