Kuidas teada saada, kas pahkluu ligament purunes

Kuidas teada saada, kas pahkluu ligament purunes

hüppeliigese kahjustused on tavalised ja võivad esineda sporditegevuse, õnnetuste või kukkumiste ajal. Üks levinumaid kahjustusi on pahkluu ligamendi rebend. Selles artiklis arutame märke ja sümptomeid, mis võivad viidata ligamendi võimalikule rebenemisele.

märgid ja sümptomid

Hüppeliigese rebenemise korral on tavaline tunda piirkonnas intensiivset ja vahetut valu. Lisaks võivad muud märgid ja sümptomid sisaldada:

  • turse: pahkluu võib vedeliku kogunemise tõttu mõjutatud piirkonnas paistes olla.
  • hematoom: võib esineda pahkluu ümber lillade laikude või verevalumite väljanägemist.
  • Ebastabiilsus: ebastabiilsustunne või see, et pahkluu on “lahti”, võib näidata ligamendi rebenemist.
  • Kõndimisraskused: valu ja ebastabiilsus võivad muuta normaalseks kõndimise keeruliseks.

diagnoosimine ja ravi

Kui kahtlustate, et olete pahkluu ligamendi murdnud, on oluline otsida ortopeedilist spetsialisti. Diagnoosi tehakse tavaliselt füüsilise läbivaatuse ja mõnel juhul ka kujutise eksamid, näiteks radiograafid või magnetresonantstomograafia.

hüppeliigese rebenemise ravi võib sõltuvalt kahjustuse raskusastmest erineda. Kergematel juhtudel võib piisata selliste konservatiivse ravi, näiteks puhkus, jää pealekandmine, kokkusurumine ja pahkluu tõus (riisimeetod). Raskematel juhtudel võib osutuda vajalikuks kasutada kilde, ortopeedilist saabast või isegi operatsiooni.

ennetamine

Ehkki kõiki kahjustusi ei saa vältida, võivad mõned meetmed vähendada pahkluu ligamendi purunemise riski. Mõned näpunäited hõlmavad:

  • Lihasse tugevdamine: Jalg- ja pahkluu lihaste tugevdamise harjutused võivad aidata liigest stabiliseerida.
  • venitamine: venitamine enne ja pärast füüsilist aktiivsust võib aidata suurendada paindlikkust ja vähendada vigastuste riski.
  • Sobivate kingade kandmine: sobivate kingade kasutamine igat tüüpi tegevuse jaoks võib aidata suuremat stabiilsust ja pahkluu kaitset.

Kokkuvõtteks, kui kahtlustate, et purustasite hüppeliigese ligamendi, on oluline pöörduda arstiabi täpse diagnoosi ja nõuetekohase ravi saamiseks. Lisaks võib ennetusmeetmete vastuvõtmine aidata vähendada pahkluu vigastuste riski.

Scroll to Top